Topònims, nazis, RENFE

Explica David Downing al seu llibre Silesian Station, que quan l’exèrcit alemany va ocupar Txèquia, les autoritats nazis  anunciaren que divuit paraules (concretament divuit, ni una més ni una menys) eren intraduïbles de l’alemany al txec. Entre aquest mots, hi havia Führer (ja suposem que els txecs se’n podien passar sense), però també Bohmen i Mahren, els noms alemanys de les regions de Bohèmia i Moràvia. Així, els txecs no estaven autoritzats a referir-se al seu propi país, en la seua llengua. Ho havien de fer en la llengua dels invasors. 
Cosa de nazis?
A l’estació de trens de Massalfassar es pot sentir clarament com la veu que anuncia els trens en valencià diu, per exemple: “Rodalia amb destí (sic) Castellón, efectuarà la seua eixida…”. Fins i tot quan la locució és en la llengua pròpia -tot i que es tracta d’una traducció grollera, maldestra i calcada de la versió castellana- el topònim és dit en l’idioma de l’exèrcit d’ocupació (Ai, las! volia dir ‘en l’altra llengua oficial’). És una manera ben documentada d’humiliar els vençuts i recordar-los a cada moment qui mana.
I per les carreteres ens trobem Peñíscola, malgrat que el nostre alfabet no conté la lletra ñ, i ens trobem Villanueva de Castellón, i Alicante/Alacant. I ara vol la batlessa de Maó que la ciutat es diga Mahón/Mahó, malgrat que la hac és muda i no hi aporta res, si no és confusionisme. I la cosa arriba al ridiculisme extrem del bilingüisme imbècil quan els rètols ens anuncien la proximitat d’Alcoi/Alcoy. (Com pronuncien els castellans la paraula Alcoi? Què llegiria una pobre criatura castellana si es trobara davant d’un cartell que li anuncia senzillament ‘Alcoi’ sense la inestimable ajuda a la comprensió de l’aclaridor ‘Alcoy‘? Potser es pensaria que està arribant a Sebastopol o a Kuala Lumpur?)
Alterar la toponímia no és una maniobra banal. És atemptar contra la identitat; un concepte que la caverna mediàtica espanyola considera diabòlic, excepte quan fa referència a la seua identitat, l’espanyola. Per quins set sous els pobles castellans tenen només un nom, el seu, i els valencians en tenen dos? Per què Siete Aguas no és també Set Aigües i en canvi Sagunt sí que és Sagunto? Doncs perquè ells saben que és una bona manera de minar la moral i de diluir la identitat.
Els nazis ho sabien perfectament. Els franquistes ho sabien perfectament. Ho sap el PP i ho sap la RENFE. Quan RENFE enregistra les locucions que han de sonar en totes les estacions, no deixa a la voluntat de la locutora la manera de pronunciar els noms de pobles i ciutats. Li indiquen clarament com ha de fer-ho. I li diuen que els ha de pronunciar a la manera castellana. No siga que els súbdits de províncies (del llatí ‘terra vençuda’) ens arribem a creure que som algú, que tenim drets i que els podem fer efectius. Només faltaria!
Ja sé que em diran que no és ben bé el mateix la RENFE, els nazis i el PP. I tanmateix jo, en aquest terreny de la política lingüística que perpetren, no hi sé veure la diferència. Voleu dir que n’hi ha?

Una resposta a «Topònims, nazis, RENFE»

  1. Una de les primeres mesures que ha pres el PP quan ha entrat al poder, després de 32 anys de PSOE a Elx és canviar el logo que posava "Ajuntament d'Elx" per "Ayuntamiento de Elche". Preguntats pel Tempird'Elx ens diuen "que ambas versiones son igualmente oficiales". Els hem denunciats al Síndic de Greuges, és clar tan clar com ho tenen clar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *