Igualitarisme primitiu

L’article “Reverse Dominance Hierarchies” de Rob Henderson (https://www.robkhenderson.com/p/reverse-dominance-hierarchies) discuteix la teoria de la jerarquia de dominància inversa proposada per l’antropòleg Christopher Boehm, que explica com les societats de caçadors-recol·lectors mantenien l’igualitarisme no tant per l’absència de jerarquia, sinó mitjançant mecanismes actius de control social. En aquestes comunitats, la col·lectivitat s’organitza per a evitar que individus dominants es facen amb el control del grup. Amb això arriben a invertir la dinàmica de les jerarquies de dominància que s’observen en altres espècies de primats. La vigilància contínua i les reaccions col·lectives, com ara la burla o l’exclusió dels més ambicioses, asseguraven que ningú poguera imposar-se sobre els altres. L’article subratlla que, tot i l’impuls igualitari, els humans tenen una tendència innata a la dominació, però les comunitats de caçadors-recol·lectors van desenvolupar estratègies per a mantenir un equilibri entre la llibertat individual i la cohesió grupal.

Per bé que l’article no se centra en això, també considera la monogàmia i la poligínia en humans, en el context de la teoria de la jerarquia de dominància inversa. En les societats de caçadors-recol·lectors, la monogàmia tendeix a ser la norma. Això podria ser vist com una forma de contrarestar la dominància, ja que la monogàmia imposa límits a la capacitat d’un individu d’acumular múltiples parelles i, per tant, poder. La monogàmia promou una distribució més equitativa de les oportunitats reproductives entre els hòmens i amb això redueix la desigualtat i els potencials conflictes socials.

La poligínia (un home amb múltiples dones) és més rara en les cultures igualitàries, quan existeix, pot ser controlada o limitada per la comunitat per a evitar que un individu es torne massa dominant. En societats més jeràrquiques o post-caçadors-recol·lectors, la poligínia ha resultat ser més comuna com a signe de poder i d’estatus, però en el context de la dominància inversa, es voria com una amenaça al principi igualitari.

Així, l’article suggereix implícitament que la monogàmia pot ser un mecanisme social per a mantenir la igualtat i evitar la concentració de poder, mentre que la poligínia, si no és gestionada, podria desafiar aquest equilibri igualitari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *