The cognitive niche: Coevolution of intelligence, sociality, and language (Pinker, S. 2010)


L’article aborda la paradoxa plantejada per Alfred Russel Wallace, qui considerava que la intel·ligència humana era massa complexa per ser explicada com a producte de l’evolució per selecció i arribà a afirmar que calia postular una mena de disseny intel·ligent per a explicar-la. Pinker proposa dos hipòtesis per resoldre aquesta qüestió:

  • La hipòtesi del nínxol cognitiu proposa que els humans van evolucionar per a explotar un “nínxol cognitiu”, que ells mateixos contribuïren a crear, mitjançant la transformació del seu entorn. Fent servir la intel·ligència per a raonar sobre l’entorn i les interaccions socials, i identificant relacions causa-efecte entre els fenòmens, aconseguiren avantatges importants en supervivència i reproducció, gràcies a la tecnologia, la cooperació i el llenguatge.
  • La hipòtesi de l’abstracció metafòrica lsosté que es humans poden estendre les habilitats cognitives desenvolupades per a escenaris físics i socials a dominis abstractes, a través del pensament metafòric.

Punts clau:

  1. Nínxol cognitiu: Els humans ocupen un nínxol caracteritzat per l’ús del coneixement, el raonament i la cooperació, més enllà de les característiques físiques. Això inclou:
  • Coneixement tecnològic: l’ús d’eines i tècniques basades en teories intuïtives sobre física, biologia i psicologia.
  • Cooperació entre no parents: interaccions socials complexes que van més enllà dels vincles familiars i se serveixen d’emocions morals i de mecanismes cognitius per a la reciprocitat i la gestió de la reputació, que és un element central en tot grup humà.
  • Llenguatge gramatical: només en el cas dels humans, el llenguatge permet generar missatges flexibles i recurrents (pràcticament infinits), cosa que permet perfeccionar molt la cooperació i compartir coneixements.
  1. Adaptacions humanes: expliquen trets humans inusuals com la infantesa prolongada, l’esperança de vida llarga, la diversitat cultural i les estructures socials complexes.
  2. Evolució dels homínids: Factors com les mans prensils, el bipedisme, la dieta omnívora i la vida en grup podrien haver predisposat els homínids a aquest nínxol i generaren un bucle de retroalimentació en què la intel·ligència, la sociabilitat i el llenguatge coevolucionaren.
  3. Avaluació de la teoria: la teoria del nínxol cognitiu s’alinea amb els principis evolutius sense necessitat de postular mecanismes exòtics (disseny intel·ligent). Suggereix que els gens que influeixen en la intel·ligència, el llenguatge i el comportament social mostren signes de selecció, com s’ha observat en alguns gens.
  4. Empreses abstractes: Mentre que els humans excel·leixen naturalment en raonament concret, el raonament abstracte en les ciències i en les institucions modernes s’aconsegueix mitjançant l’abstracció metafòrica, en què conceptes físics s’estenen analògicament a dominis abstractes.

Conclusió: Pinker argumenta que les capacitats cognitives, lingüístiques i socials dels humans són producte de la selecció natural adaptada al nínxol cognitiu. Aquesta teoria ofereix una explicació naturalista per a l’evolució de la intel·ligència humana sense necessitat d’explicacions creacionistes. Les capacitats per al pensament abstracte i els sistemes socials complexos deriven de facultats cognitives bàsiques adaptades al llarg del temps geològic.

L’article complet es pot llegir ací: https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.0914630107

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *