Continuem sent inferiors

Els valencians continuarem sense tindre el dret que se’ns atenga en valencià, ni tan sols a l’administració pública. Un dret que tots els castellans tenen plenament reconegut i poden fer efectiu en qualsevol lloc. Era això la “igualtat” que cloquejaven dia sí dia també els sepulcres emblanquinats que ens han governat durant huit anys? O això correspon més aïna al concepte de “diversitat”? Som diversos perquè uns tenen drets i els altres -els valencians- no? Celebrem la diversitat, doncs!

No, no és una sorpresa. Molta gent ho havia vist vindre quan, d’ençà del primer moment van camuflar la idea de fer una política lingüística a favor del valencià, darrere del paraigua mel·liflu del “multilingüisme”. Quin multilingüisme? Necessitàvem una direcció general per a promoure moltes (multi) llengües? Que potser estan en perill l’àrab, el rus o el romanés? Si algunes llengües, com ara l’amazic o el quítxua ho estan, no és a casa nostra que s’han de salvar i no és la nostra responsabilitat salvar-les. La nostra responsabilitat és defensar la nostra cultura, que no és millor que les altres, però tampoc no és pitjor ni més prescindible. I els únics que la podem salvar som nosaltres. Cap altre país no crearà una direcció general per a protegir el valencià. Veritat que no?

El desgavell que s’ha perpetrat durant huit anys no ha estat ni improvisat ni casual, sinó ben planificat. Quin altre sentit podia tindre posar un pusil·lànime al capdavant d’una direcció general que podria haver resultat decisiva? Si hi haguera hagut alguna intenció de fer accions efectives en favor del valencià, hi havia —dins del mateix partit que la va assumir— gent sobradament preparada i amb les característiques ètiques i de personalitat que convenien. En comptes d’això es va optar per un perfil ridículament baix i submís, per tal d’aparentar que es feien coses mentre es deixava tot tal com estava. Imagine que l’objectiu devia ser amagar la llengua per tal d’arrapar uns vots als rivals electorals més immediats. I que —amb la curtedat de mires i el cinisme que els ha caracteritzat—no tingueren el menor escrúpol en sacrificar qualsevol cosa per tal d’aconseguir-ho.

Ara ens diran que la terrible i extrema dreta voldrà carregar-se la llengua. Què faran? Posaran locutors incapaços de pronunciar el valencià a dir les notícies d’À Punt? Parlaran en castellà a totes hores? Es carregaran la immersió lingüística a les escoles? No, que tot això ja ho han fet els salvadors de la pàtria que ara abandonen despatxos i cotxes oficials. Seran més bel·ligerants contra el valencià? Probablement sí. Ho seran més obertament, però realment és això el que importa? De veres preferim que ho facen com ho ha fet el Botànic? D’amagatotis i explicant-nos sopars de duro?

El mes que ve tornen les eleccions i se’ns presentaran una vegada més com l’alternativa única per a salvar la llengua i el país. Ens diran que és o ells o la desfeta. Després de passar-se dos legislatures fugint d’estudi i sense fer ni un sol pas avant que fora significatiu, actuaran exactament com si pensaren que els valencians som uns imbècils a qui es pot enganyar indefinidament. Uns imbècils que en tenen prou amb promeses vanes i brindis al sol, mentre es neguen rotundament a fer cap canvi legislatiu que aproxime els drets dels valencians als dels castellans. S’ho pensen amb raó? Ens els tornarem a creure?

 

Deixa un comentari