Breu desig per a una nit d'estiu

S’acosta el solstici d’estiu, la que ara coneixem com la nit de Sant Joan, que és festa grossa en tots els territoris on vivim els qui ens despertem dient ‘Bon dia’ i ens gitem amb ‘Bona nit’. Una nit que té aires de festa i connotacions místiques des de molt abans que algú es despenjara amb el nefast invent del monoteisme. Una nit que, com altres amb ressonàncies de ritual de pas, ha quedat associada a l’expressió de desitjos.
Justament això és el que vull fer ara. Formular breument el meu desig de Sant Joan per a enguany. 
Vull demanar que, en la pròxima ocasió en què això siga possible, els valencians posem al Palau de la Generalitat un President i no un (altre) governador civil directament importat de Decret de Nova Planta.
Tant me fa si és home o dona, quina llengua ha aprés primer, en quin lloc ha nascut o d’on prové la seua família. M’és indiferent si li agrada més dormir amb persones del seu mateix sexe o de l’altre.
Fins i tot em serà igual en quin partit milite, a condició que siga un partit valencià i no una simple sucursal (potser el terme més adient, ara i ací, seria ‘franquícia’), d’alguna camarilla amb seu permanent, caixa i comptabilitat a Madrid.
Només demanaria que siga capaç de sentir pels valencians i la nostra cultura el mateix respecte que tots han mostrat fins ara pels castellans i la seua. I de garantir que uns i altres puguem gaudir dels mateixos drets efectius.
Això, en la meua opinió, ni ha passat, ni hi ha hagut cap intenció de facilitar-ho, des que l’Honorable Josep-Lluís Albinyana fou President del Consell Preautonòmic del País Valencià.  
Ateu com sóc, no m’és fàcil decidir a qui s’hauria d’adreçar un desig com aquest. Deixaré, per tant, obert el camp del destinatari, tot i que estic raonablement convençut que no serà cap déu, ni cap esperit, ni cap entel·lèquia disfressada de ‘força superior’, ‘energia còsmica’, ‘harmonia universal’, o qualsevol altre terme per a rebatejar el (d’altra banda absolutament respectable) sentiment religiós. 
Serà, més probablement, un conjunt ben nombrós de persones, que un dia o altre han d’adonar-se que tenen molt més poder del que fins ara han gosat d’exercir.
Feliç nit de Sant Joan

Deixa un comentari