Empresaris i valencians

Ferran Parada i Pere Palés són empresaris i són valencians. Són empresaris perquè han estat capaços de tenir un somni, de dissenyar-lo, d’abocar-hi hores, il·lusió, esforç i diners, i de fer-lo anar endavant en forma d’empresa. Una empresa que, com qualsevol altra, pot i vol generar riquesa. Riquesa per a ells, per descomptat. I també per als seus proveïdors, col·laboradors i treballadors. Riquesa també per a la societat, en la mesura en què podrà accedir a uns productes que -si més no- estaven molt més amagats, abans que ells dos es decidiren a mostrar-los.
També són valencians. I això, en el seu cas, no indica només un lloc de naixement, sinó també un compromís i una vocació. En lloc de fer com molts altres, que avergonyits de ser valencians ho oculten tant com poden, començant per amagar la llengua (la pròpia, que l’altra la fan servir a tort i dret), exerceixen de valencians. Creen una empresa de distribució, l’anomenen Terra Valenciana (www.terravalenciana.com), i es dediquen a comercialitzar productes valencians, del ram de l’alimentació.
És fama que els valencians tenim una certa tendència al menfotisme i a ignorar tot allò que és nostre i que ens hauria d’enorgullir legítimament. No m’agrada aquesta fama. Tampoc no m’agrada la tendència esmentada, quan la veig en molts dels nostres paisans. Encara em desagrada més quan la veig -amplificada fins a l’exageració- en les persones que ens governen o ens representen en les institucions públiques. És precisament per això que em complau especialment de trobar una gent que té el valor i la capacitat d’arriscar els seus diners i el seu treball per a traure avant un projecte ple de dignitat i d’autoestima.
Si autoodi és detestar característiques que ens són pròpies (color, origen, idioma, fonètica…), autoestima és -per contra- apreciar allò que és nostre. Sense menysprear res ni ningú només perquè vinga de fora, es tracta de respectar-nos i de voler allò que tenim i allò que podem oferir al món com a valencians. I, entre més coses, podem oferir productes d’una qualitat excel·lent, fets ací, a casa nostra, per gent nostra. Des dels torrons, el vi o les cerveses artesanals fins a la música, la literatura o la investigació científica. És això, exercir l’autoestima, el que fa Terra Valenciana en l’àmbit del comerç.
I si és veritat que també hi ha valencians que no s’apunten al menfotisme. Si n’hi ha que estimem  sense manies ni complexos allò que és nostre, una de les coses que podem fer és donar suport a iniciatives com aquesta. Donar suport també vol dir felicitar-los o expressar la nostra solidaritat i desitjar-los bona sort, però ells són -ja ho he dit al principi- empresaris; empresaris valencians. De manera que el millor suport que els podem oferir és comprar i recomanar els seus productes. Ara que s’acosten les festes de Nadal, regalem productes valencians. Perquè són bons i perquè són valencians. Perquè nosaltres som bons, i perquè som valencians.

2 pensaments quant a “Empresaris i valencians”

  1. Jo ja els doní l'enhorabona a Terra Valenciana. També els avisí que calia que tinguessen més cura lingüística en el seu web i no m'han cregut gaire. Espere que en prendran nota!

    Això no lleva que siga una inicitiva necessària i molt lloable.

Deixa un comentari